dinsdag 11 september 2012

Stilstaan en parkeren verboden, behalve voor fietsers


8 speerpunten van nummer 8

 “Mechelen fietsstad”

7.  Stilstaan en parkeren verboden, behalve voor fietsers


Voorlopig is het nog nodig om een parkeerticket te nemen


Maar binnenkort is deze parking voor de bakfietsen en 

fietsers



      Of “stilstaan en parkeren toegelaten, alleen voor fietsers”, om het als positieve Mechelaar te bekijken. Mechelen bouwt meer fietsenstallingen, we voorzien deze ook op minder evidente plaatsen. Op bestaande buurtparkings wordt minstens één parkeerplaats omgebouwd tot fietsenparking, op nieuwe buurtparkings wordt dit sowieso geïntegreerd. Maar ook wijken zonder buurtparking en dichtbebouwde straten krijgen hun fietsenstalling: op een verloren stuk straat, een bestaande parkeerplaats, voor een blinde muur… of in een leegstaand pand of ruimte. We bekijken dit afhankelijk van de situatie.

     We willen meer veilige en toegankelijke stallingsplaatsen voor fietsen. Stallingsplaatsen voor klassieke fietsen, maar ook met oog voor nieuwe fietstrends (bakfietsen, elektrische fietsen, ligfietsen). Waar mogelijk biedt de stad overdekte fietsenstallingen aan in het centrum.  Bij (her)aanleg van straten komen er overdekte afsluitbare fietsparkeerplaatsen. Waar mogelijk ontsluiten we hiervoor de privétuinen via open ruimtes die toebehoren aan de stad.

      Alle Mechelaars (zeker in straten waar er gesloten bebouwing is) moeten hun fiets veilig vlakbij huis kunnen stallen. We willen hiermee o.a. tegemoetkomen aan het plaatsgebrek in rijhuizen. Het is niet altijd evident een fiets in de gang te plaatsen, gewoon voor de gevel is niet altijd even veilig. Maar we geven zo ook aan bezoekers de kans om hun fiets veilig te stallen in de buurt waar ze iemand bezoeken. Het voetpad kan zo vrij blijven. Studentenbuurten mogen hierin zeker niet vergeten worden. Maar ook in drukke handelsstraten is hieraan een nood.
      De fiets vlakbij heeft echter nog meer voordelen. Zo wordt het voor een kleine fietstocht of boodschap veel vanzelfsprekender snel even de fiets te nemen, zonder hierdoor teveel tijd te verliezen met bvb. manoeuvreerwerk door het huis.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten