maandag 3 september 2012


8 speerpunten van nummer 8
 “Mechelen fietsstad”.

1.       School is cool

Top: Ruime fietsenstalling een breed voetpad en een stopplaats voor de schoolbus



Werk aan de winkel!!!




Ik vind het belangrijk dat leerlingen, scholieren en studenten met de fiets naar school komen. Een vlotte en veilige fietstoegankelijkheid van de schoolomgeving is daarom prioritair. Met een aantal fysieke ingrepen kan deze fietstoegankelijkheid verbeterd worden zoals: dichtbij de schoolpoort zijn er fietsenstallingen waar ouders - die hun kinderen met de fiets brengen - hun eigen fiets kunnen plaatsen; voor de schoolpoort bevindt zich een breed voetpad en indien nodig fietspad. Met de  auto vlak voor de schoolpoort stoppen en kinderen afzetten wordt zo ontmoedigd, zonder ouders die deze vervoersvorm verkiezen, te stigmatiseren.

Mechelen heeft de voorbije jaren zwaar geïnvesteerd in de veiliger maken van schoolomgevingen. In de dorpen en buitenwijken is een verdere uitbreiding van kiss & ridezones zinvol. Intra muros moet er met de scholen gestreefd worden naar minder auto’s om de kinderen van en naar school te brengen: meer met de fiets, meer te voet, meer per openbaar vervoer. Ook vaste ophaalpunten met begeleiding van en naar school, wat verder weg van de schoolpoort,  zijn een nuttig instrument.

De veiligheid van schoolkinderen is een belangrijke prioriteit. Daarom willen we - naar het voorbeeld van Kopenhagen - rond sommige scholen en waar mogelijk een autovrije zone maken, te beginnen met een zone van 100m, die nadien wordt uitgebreid tot 300 meter

Zo vermijden we ook de chaotische en gevaarlijke situaties die er rond schoolpoorten ontstaan als fietsers, voetgangers en auto’s zich met elkaar vermengen. Er zijn tal van redenen waarom je jouw kinderen best met de fiets naar school brengt: in de binnenstad gaat dit vlotter; elke fietser betekent een auto minder die een weg zoekt naar de schoolpoort; fietsers hebben geen CO2-uitstoot en de kinderen doen alvast aan de noodzakelijke beweging.

Scholen moeten hierin wel ondersteund worden. Ouders warm maken om te kiezen voor deze gezonde vervoerswijze is geen taak van de school alleen, we moeten hier samen werk van maken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten