zaterdag 8 september 2012

Bolleke Pijl


8 speerpunten van nummer 8

 “Mechelen fietsstad”



5.      Bolleke pijl








      Mechelen heeft nood aan bewegwijzering vanop fietsroutes. Dit kunnen de klassieke bordjes zijn, maar ook online fietsenrouteplanners. Mensen die met de fiets Mechelen willen bezoeken, moeten al vanop afstand vlot naar de juiste plaatsen gewezen worden. Op kruispunten van belangrijke fietswegen voorzien we pijlen of aanduidingen die de fietsers naar toeristische trekpleisters maar evengoed naar de deelgemeentes leiden. We hebben het hier specifiek over bewegwijzering op de landelijke fietsroutes vb. langs kanalen en rivieren, knooppunten.
      Als fervente fietser ondernam ik met mijn gezin deze zomer een fietstrektocht door België. Mijn kinderen zijn 14, 10 en 8. Aanduidingen van de te volgen weg zijn voor deze jonge fietsers o zo belangrijk voor de veiligheid en voor de wegenzoeker in hen. Het is belangrijk dat ze al fietsend snel en veilig op de juiste plaats geraken zonder omwegen en twijfels. Dit plezier wordt optimaal als er zowel op de straatstenen, kruispunten enz. kleine bordjes staan die je wijzen waarnaar je allemaal heen kan ook in Mechelen.
     Toegegeven, het fietsknopennetwerk in Mechelen is goed verzorgd. Maar het kan nog beter. Wanneer ons gezin langs de Rupel Mechelen weer binnenreed richting  het Zennegat (en vervolgens Battelbrug, Plaisancebrug, Colomabrug en zo naar Muizen), vonden we op maat van de fietser geen aanduiding die de fietsers bvb. de weg wijst naar de deelgemeentes (Leest, Heffen, Battel , Hombeek, Muizen) of naar landelijke pareltjes (Planckendael, het Mechels Broek, Fort van Walem, enz).
      Een dag eerder, in Brugge, zagen we dit wel. Op elke kruising van wegen stond een klein blauw bordje met aanduiding van de richting die je diende te volgen voor elke stadswijk en dorp. Zoiets moet in Mechelen ook kunnen. Zo kunnen we de vele fietstoeristen en recreatieve fietsers snel de weg wijzen naar een hotel, restaurant of één van de vele mooie plekjes in Mechelen.
      Het ontwikkelen van een online fietsrouteplanner is een mogelijkheid. In de eerste plaats voor de Mechelaar zelf die zo de snelste en veiligste weg naar werk, winkel of school kan zoeken. We bouwen een website of een app die je de mogelijkheid geeft om je vertrek- en eindpunt in te geven en je dan laat kiezen welke weg je neemt voor jouw fietstocht door Mechelen. Deze toepassing bieden we aan  scholen en bedrijven aan om zo samen langs de veiligste, snelste en mooiste plekjes van Mechelen te fietsen.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten