dinsdag 25 september 2012

2. Winnen is belangrijker dan deelnemen


8 speerpunten van nummer 8

 “Mechelen Klimaatneutrale stad”


2. Winnen is belangrijker dan deelnemen.


Ecorally tussen Heihoek en Muizen


Tussen nr 2 op de provincie en nr 8 op de gemeente





     Deelnemen is belangrijker dan winnen. Wat het klimaat betreft gaat deze vlieger echter niet op. Energiebesparing is niet iets vrijblijvends, we moeten hier volledig voor gaan. Want met energiebesparing wint uiteindelijk iedereen. De goedkoopste energie is deze die wij Mechelaars niet verbruiken. Een vermindering van 20% van je verwarmingsfactuur levert voor een Mechelaar al snel meer dan 500 Euro besparing op. Het rekensommetje is snel gemaakt. Als je met je hele wijk of dorp dit kan realiseren voorkom je massa’s aan CO 2 uitstoot en win je met je wijk al snel de Lotto en een mooie toekomst voor je kinderen.

     De weg naar een 0% uitstoot voor heel Mechelen  is nog lang. We mogen niet op onze lauweren rusten. Het stadsbestuur daagt de Mechelaars uit om energievreters te verjagen: de Ecorally. Een competitie tussen wijken of deelgemeentes om zoveel mogelijk energie te besparen, moet Mechelaars aanzetten bewust met energie om te gaan. En uiteraard geven we als stad het goede voorbeeld. Tegen 2018 willen we in het energieverbruik van onze stadsdiensten komen tot een klimaatneutrale uitstoot (dwz we zullen niet meer energie verbruiken dan we zelf op duurzame wijze opwekken). We mogen van onze inwoners uiteraard niet verwachten wat we zelf niet doen.

   In de Ecorally strijden bvb. Battel en de wijk Centrum tegen elkaar. Burgers worden intensief begeleid tijdens hun deelname (sensibilisering, overschakelen leverancier, consumentenrechten, etc.). In de wijk met de grootste besparing wordt een ecologisch evenement georganiseerd. Zo wordt energievreten een feest.

      Maar zoals al gezegd dragen we als stad ook ons steentje bij. 0% eigen uitstoot is ons doel. Tegen 2018 dringen we de emissies van de stadsdiensten drastisch terug. Met de diensten moeten we zo snel mogelijk een zero-uitstootbalans kunnen voorleggen. Zowel de productie van hernieuwbare energie op Mechels grondgebied als snoeien in ons energieverbruik moeten hiervoor zorgen. Met intercommunales, lokale en regionale vzw’s en verenigingen gaat de stad een klimaatcontract aan om ook hun werking te verduurzamen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten