maandag 1 oktober 2012

4. 0 % CO2-uitstoot, 100% fun en gezelligheid

8 speerpunten voor nummer 8
"Mechelen klimaatneutrale stad"

4.    0 % CO2-uitstoot, 100% fun en gezelligheid







Eco-wijk: Duurzame mobiliteit, veel groene ruimte, passief woningen en bedrijven en veel mogelijkheid om te spelen en elkaar te ontmoeten.


Mechelen groeit maar wil toch verkleinen, althans wat zijn ecologische voetafdruk betreft. Ons streven is om in 2030 met z’n allen klimaatneutraal te zijn: 0% uitstoot ( = de uitstoot die opgenomen kan worden door de natuur en er dus geen bijdrage meer is aan de klimaatverandering). Als je weet dat 50 tot 60 % van de CO2-uitstoot in ons verstedelijkt gebied afkomstig is van gebouwen en 25% van vervoer is de keuze duidelijk. In de nieuw te ontwikkelen wijken en de bestaande bewoning moeten we resoluut de kaart trekken van passief of zelfs negatief bouwen. Met positieve resultaten tot gevolg natuurlijk: 100 % fun en gezelligheid.

Wanneer ik aan mijn kinderen vroeg om zo’n klimaatneutrale stad/ wijk voor mij te bouwen met hun legoblokjes kregen we het volgende resultaat. Een stad/wijk met heel wat huizen en kantoren volledig ingebed in groene speelplekken en tuinen. Wijken met windmolens, (volks)tuintjes, bomen, pleinen waar je kan op skaten, hangen en flaneren aan het water. Op sommige plaatsen verdwenen de gebouwen zelfs onder het groen en in de grond. Mensen komen en gaan naar deze stad met de trein, fiets, bus en te voet. Als mijn kinderen mochten beslissen werden er zelfs geen autowegen aangelegd in deze nieuwe stad/wijk. Hierdoor ontstond er zoveel openbare ruimte dat het er 100% fun en gezelligheid was en het leven er een ander ritme aannam. Kortom: Mechelen, een klimaatneutrale, gezellige stad op mensenmaat.
  
In ons programma verwoorden we het zo. De stadsgroei is een hefboom voor een duurzamer, klimaatvriendelijk Mechelen. Op de nieuwe stationssite realiseren we een kennispool met creatieve industrie en groene bedrijvigheid: de Toekomstsite. De wijk achter het station wordt ontwikkeld als klimaatneutrale wijk. De nadruk ligt er op alternatieve mobiliteit, duurzame woningbouw, bevoorrading met alternatieve energiebronnen, cradle-to-cradle bouwtechnieken. Daarnaast wordt er tenminste nog één andere nieuwe stadswijk uitgebouwd als klimaatneutrale wijk. Ook elders werken we aan ecowijken. Woonpunt Mechelen, het vroegere MGW, realiseert de volgende jaren minstens één grootschalig passiefproject. Ook grote, zichtbare projecten zoals de podiumzaal moeten Mechelen verder op de kaart zetten als ecologische stad. Mijn kinderen begrepen het alvast. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten