dinsdag 2 oktober 2012

5. Bootje varen

8 speerpunten voor nummer 8
"Mechelen klimaatneutrale stad"

5. Bootje varen


Mechelen bevoorraden over het water zou heel wat  fileleed voorkomen.


De Mechelse invalswegen slibben dicht. We zouden er zoals anderen over kunnen kankeren en er niets aan doen. Of voor de gemakkelijkste oplossing kiezen: bijkomende wegen aanleggen. Dat die ook zullen dichtslibben is een probleem voor later. Maar we kunnen ook positief nadenken en op zoek gaan naar alternatieven. En die bestaan er, als we onze blik maar wat verruimen. Transport over water kan veel fileleed voorkomen. Via de Leuvense vaart kunnen er in beperkte mate heel wat leveringen gebeuren.  Elke container op zo’n boot is een vrachtwagen minder op de kleine steenwegen. Door bovendien te kiezen voor watergebonden bedrijvigheid bvb. aan de stationsomgeving wordt dit duurzaam transportmiddel een troef. 
Binnen de brede regio wil Mechelen echt het voortouw nemen inzake duurzame economische ontwikkeling. Bijvoorbeeld op niveau van RESOC wordt gepleit om van de groene economie echt een speerpunt te maken. Om de voetafdruk van de regionale economische activiteit gevoelig te verminderen moet er meer gekozen worden voor duurzame logistiek en watergebonden bedrijvigheid.
Daarnaast zetten we resoluut in op slimme distributie. Over het water, maar evengoed langs de baan. Met de handelaars onderzoeken we de mogelijkheden om in te zetten op slimme distributie en bestelservice.  Zo zouden vanuit een stockageruimte nabij een van de randparkings de winkels in de binnenstad kunnen bevoorraad worden door kleine milieuvriendelijke elektrische vrachtwagens. Ook klanten die grotere inkopen hebben gedaan in de binnenstad kunnen hier hun aankopen ophalen.  Zo wordt het ook voor hen 0% uitstoot en 100% fun in Mechelen winkelstad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten