vrijdag 12 oktober 2012

7. "Voor mij ne Mechelburger met veel veggie aub"

8 speerpunten voor nummer 8
"Mechelen klimaatneutrale stad"


7. “Voor mij ne Mechelburger met veel veggie aub.”



De langste veggietafel zowat het gezelligste en milieuvriendelijkste evenement van de paasvakantie


We staan er eigenlijk veel te weinig bij stil, maar als mens zijn we door ons aankoopgedrag en voedingsgewoonte al snel verantwoordelijk voor  15 % van de uitstoot van broeikasgassen. We moeten als stad niet de schoolse aanpak hanteren en mensen erop wijzen wat ze moeten doen, maar we kunnen wel een belangrijke bron van informatie zijn.
Zeker met ons doel om Mechelen klimaatneutraal te maken, is het onze ‘plicht’ onze inwoners bij dit streven te betrekken.  We kunnen al heel wat CO2-uitstoot verminderen door onze groenten , fruit en dierlijke producten bij onze lokale landbouwers aan te kopen. En misschien is het wel mogelijk om van Donderdag Veggiedag een echte Mechelse hype te maken. Zo kunnen we allen samen in Mechelen onze ecologische voetafdruk al snel met 5% verkleinen.
De Langste Veggietafel moet in handen van vrijwilligers blijven, maar verdient de nodige steun. Naast het jaarlijkse evenement op de Grote markt ondersteunen we in alle wijken, dorpen en scholen een langste veggietafel. Zo wordt Mechelen heel klimaatneutraal.
En we geven zelf het goede voorbeeld. Voor zover wettelijk mogelijk doen we voor eigen feesten en recepties  onze aankopen steeds bij Mechelse landbouwers. En er is altijd een vegetarisch alternatief voorzien.
Daarnaast kiezen we als Groen Mechelen resoluut voor een ‘ eetbare stad’. Steeds meer  Mechelaars krijgen groene vingers en gaan aan de slag op hun balkon of in hun stadstuin. Ze kweken sla en tomaten in plaats van gras en petunia’s. Hetzelfde kan volgens mij ook gebeuren op het openbaar domein.
Wij noemen dat de eetbare stad, en dat kan in verschillende vormen:
       een nieuw stadsbos met grote bomen en struiken (noten, appels, bessen, ...) waar iedereen mag gaan oogsten.
       bijkomende volkstuintjes en tuindeelinitiatieven stimuleren: op dit moment is de vraag groter dan het aanbod. Er is potentieel, laat ons dat aanwenden.
       groendaken die een natuurlijke waterbuffer vormen bij regenweer en als gratis airco fungeren in de zomer. De stad geeft het goede voorbeeld: misschien biedt het dak van één of andere sporthal wel plaats voor een groentetuin.
       Verticale tuinen die de stad verfraaien en de lucht zuiveren.
       Plantenbakken in de wijken komen vrij voor groenten- en kruidenteelt. De bloembakken die in de zomerperiode dienen voor de bebloemingsactie kunnen zo in de andere seizoenen ook nog dienen. Wat dacht je van verse basilicum uit eigen straat?




Geen opmerkingen:

Een reactie posten