woensdag 25 november 2015

#nolockdownondemocracy Of hoe je al fietsend je heel dicht bij onze moeder aarde komt

Bergen in de vroege ochtend. Fris en een winters zonnetje. Crossen door de stad en ontdekken dat er toch al straten zijn waar fietsen tegenrichting in een eenrichtingstraat toegelaten is. 

We volgen de groene pijlen van Climate express en toch loopt het ergens even mis en gaan we een steile helling op die ons brengt naar Waalse dorpjes waar ik nog nooit van gehoord had. Het leuke aan deze missing is dat je langs bio boerderijtjes, groentenkwekers komt. Mensen de weg vraagt en hen de  redenen kunt uitleggen van waarom we naar Parijs trekken. En steeds is er verwondering, bewondering en aanmoediging. Nooit is er iemand die ons eigenaardig bekijkt maar steeds is er enthousiasme. Super toch. 
Keerzijde is dat we wel wat kms teveel in de benen krijgen en wat moeten stoppen om de kaarten open te plooien en de weg te zoeken. En net te laat zijn om voor een fikse onweersbui de lunchplaats te bereiken.:-(

Daar krijgen we het nieuws dat ook de klimaatmars in Oostende verboden wordt. Ongeloof maar ook heel veel strijdvaardigheid om door te zetten. Dit mag niet gebeuren! Wij moeten onze stem blijven verheffen, acties voeren. Want het wordt nu of nooit. Heel veel mensen en aanwezigen willen naar Oostende en dit verbieden omdat we op het strand niet veilig zouden kunnen marcheren zonder de aanwezigheid van extra politie? Komaan wie gelooft dit nu toch! #nolockdownondemocracy 

Staat er ooit iemand van de politici bij stil dat één (misschien wel één van de belangrijkste) oorzaken van instabiliteit in Syrië en het ontstaan van IS een gevolg is van de massale verhuizing van mensen in het Midden-Oosten op de vlucht voor de gevolgen van klimaatopwarming (strijd om water, voedseltekorten, olie, enz) En dat er zo een ideale voedingsbodem ontstaat voor extremisme en onveiligheid? 

Maar genoeg gepreekt. We zetten gewoon door en voelen alweer de zon priemen door de wolken en fietsen  door het mooie Noord Frankrijk. Langs hellingen, groene valleien, kleine landbouw en grote windmolens. We voeren met ons team Nele, Geertje, Annelijn, Fanny, Guy en ikzelf stevige discussies en genieten van deze momenten. Energieonafhankelijkheid, andere mobiliteit, zelfvoorziening, lokale landbouw, maar ook rondkijken naar kleine beekjes, verbaasde koeien, (wat wil je met al deze fluovestjes): alles passeert de revue en steeds worden er oplossingen besproken tussen de km's en maaltijden door. 
En na het samen eten, genieten we nog even van de volle maan en zweef ik even weg naar de fullmoonbikeriders in Mechelen die op dit ogenblik genieten van een mooie film cars versus bikes.
Tot morgen op naar Soissons de laatste vrije stad in Frankrijk voor ons klimaatactivisme. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten